Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zimné športy

V tíme Kuzminovcov sa radosť mieša so slzami šťastia

Na snímke uprostred slovenská biatlonistka Anastasia Kuzminová, naľavo ju bozkáva manžel Daniel s jej tímom a pretekármi počas rozlúčky s kariérou v cieli pretekov s hromadným štartom žien na 12,5 km počas 9. finálového kola Svetového pohára v biatlone v nórskom Holmenkollene 24. marca 2019. Foto: TASR/Michal Svítok

Manžel a tréner Daniel Kuzmin sa snažil pri rozlúčke upokojiť hlas roztrasený od dojatia.

Holmenkollen 24. marca (TASR) - Radosť premiešaná so slzami šťastia v priestoroch cieľa po posledných pretekoch v sezóne vypukla po tom, čo Anastasia Kuzminová preťala v Holmekollene cieľ 'mass' pretekov finálového 9. kola Svetového pohára. Na umiestenie nikto nehľadel, jej biatlonový tím a celá výprava pripravila dôstojnú oslavu na samý záver kariéry. Vystrelilo šampanské, nasledovali prípitky a Nasťa vyhadzovaná na znak úcty lietala vo vzduchu a kopírovala vzdialené obrysy impozantného skokanského mostíka.

"Ja som videla korunku, ktorá sa vezie pre mňa z domu, šampanské som zazrela v bunke, no ostatné som netušila," opísala nečakané prekvapenie. "Ešte raz veľké ďakujem, veľmi ma všetci potešili. A to vyhadzovanie do vzduchu, no bála som sa, že niekomu ublížim, lebo ja sa bojím lietať," zasmiala sa. "Nechcela som, aj som sa tomu nevedomky bránila."

Kuzminová okamžite, aj keď letmo, načrtla čo ďalej. "Športová rozprávka sa skončila, nejaká iná dúfam začne. Teraz si užívam naplno vzácne chvíle. Ten pocit v cieli vyplýval z toho, že som sa nesnažila myslieť na výsledok, ako to dopadne. len som bojovala. Krásny deň som si užila už deň predtým, so štyrmi streleckými nulami, a to posledné kolo bolo popri tom o mojom lúčení, na štadióne s divákmi, so všetkými priaznivcami. V masse som sa snažila len zvládnuť tvrdú prácu na záver, s neveľmi vydareným výsledkom, no to sú už maličkosti."

Na snímke slovenská biatlonistka Anastasia Kuzminová počas rozlúčky s kariérou v cieli pretekov s hromadným štartom žien na 12,5 km počas 9. finálového kola Svetového pohára v biatlone v nórskom Holmenkollene 24. marca 2019.
Foto: TASR/Michal Svítok

Únava bola v sezóne veľká a Kuzminová ju svojsky prekonávala. "Prejavovala sa na tom, že večer sa mi nedalo poriadne zaspať, cítila som napätie, aj keď nebola na to príčina. Fyzicky som však vládala, bežecký čas som dnes zabehla dobrý. Ja som sa vo chvíľkach voľna veľmi snažila vypnúť hlavu, no telo sa nedalo, bolo neustále napnuté, všetky bunky od únavy protestovali."

Manžel a tréner Daniel Kuzmin sa snažil pri rozlúčke upokojiť hlas roztrasený od dojatia. "Je prirodzené a namieste, je to kus nášho života, ktorý sa ukončil a začína sa niečo nové. Snažili sme sa na konci o nejaké oslavy, pripravili sme si scenár, všetko sme dohodli aj s predstaviteľmi IBU prostredníctvom Ivora Lehoťana, člena exekutívy, dokonca nám v diaľke vybuchoval aj ohňostroj. Podarila sa nám krásna rozlúčka."

Rýchly sumár kariéry bol v podaní Kuzmina o splnených cieľoch. "Všetko získala, okrem veľkého glóbusu, bola k nemu blízko, či teraz, alebo minulý rok, no to nám pri radosti vôbec neprekáža. Máme veľký dôvod na oslavy, už sme ich veľakrát predtým zažili, určite však ešte nejakú záverečnú nachystáme."

Kuzminová zvládla Holmenkollen a rozlúčku s kariérou tým najlepším spôsobom, s dvoma víťazstvami v šprinte, v stíhacích pretekoch a v nich s jedinečnou streleckou dokonalosťou. "Mám za sebou veľmi úspešnú kariéru, dnes som bojovala hlavne s emóciami, pretože som vedela, že sú to moje posledné preteky v kariére, koncentrovať sa bolo veľmi ťažké."

Nádherných dní pri biatlone zažila Kuzminová neúrekom, za všetky hovorí 18 víťazstiev, vrátane troch zlatých na ZOH a jednej na MS. "Neviem ani vypichnúť nejaké, ktoré by vyčnievalo viac, myslím si, že každý fanúšik si pamätá na tie, ktoré si najviac užil. Teraz bolo pre mňa prvoradé všetko dôstojne uzavrieť, musím si oddýchnuť, všetky zážitky stráviť a až potom nastane realita uvažovania ako ďalej. Odrazím sa aj od zdravotného stavu, niečo som zanedbala a nastal čas všetko dotiahnuť. Veľké sny sa mi naplnili, síce jeden zostal, ten veľký glóbus, aj by to navádzalo na ďalšiu sezónu, ale nie. Pravda je taká, že ma život a šport naučili byť skromnou a radovať sa z toho, čo som dokázala."