Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zimné športy

VIDEO: Skvelá Vlhová sa teší z tretieho miesta v slalome v Lienzi

Na snímke slovenská reprezentantka v alpskom lyžovaní Petra Vlhová (vpravo) sa usmieva na pódiu po zisku 3. miesta v slalome žien Svetového pohára v rakúskom Lienzi 29. decembra 2015. Vľavo víťazka Švédka Frida Hansdotterová. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Za víťaznou Švédkou Fridou Hansdotterovou zaostala o 43 stotín.

Lienz 29. decembra (TASR) - Slovenská lyžiarka Petra Vlhová potvrdila v utorok v rakúskom Lienzi skvelú slalomovú sezónu a vďaka tretiemu miestu sa vyšvihla už na druhé v priebežnom poradí disciplíny. Na čele je víťazka štvrtého podujatia sezóny Svetového pohára, Švédka Frida Hansdotterová. Triumfovala o sedem stotín pred Švajčiarkou Wendy Holdenerovou a slávila tretie víťazstvo v kariére.

Vlhová ako autorka najlepšieho času druhého kola zaostala za Švédkou celkovo o 43 stotín, na šiestom mieste skončila Veronika Velez-Zuzulová (+1,06 s). Tretia Slovenka Barbora Kantorová nepostúpila do 2. kola, namerali jej 50. čas s mankom 4,40 s na vedúcu Hansdotterovú.

Už v 1. kole Vlhová a Velez-Zuzulová predviedli kvalitné a nádejné jazdy. Hoci ani jedna z nich nebola úplne spokojná, obe si šiestym, resp. ôsmym miestom vytvorili dobré pozície na atakovanie pódiových priečok v 2. kole. Preteky otvorila s číslom jeden 31-ročná rutinérka Zuzulová, ktorá išla do prvého medzičasu dynamická jazdu a iba Hansdotterová bola o pár stotiniek rýchlejšia. No v zatvorených bránkach spodnej časti to už slovenskej lyžiarke nevyšlo podľa predstáv. "Hore som chytila rytmus, ešte aj v tej strednej časti som tiež ešte mala veľmi dobrý čas, ale tam dole som stratila päť desatín - to je strašne veľa. V tej poslednej trojbráne, tam som to trochu narovnala a keďže sa to hneď točilo, vyviedlo ma to z rytmu a potom som to už do cieľa držala. Ale v druhom kole pôjdem naplno, úplne naplno," referovala pre TASR Velez-Zuzulová.



O dve priečky vyššie na 6. pozícii sa po 1. kole usadila 20-ročná Vlhová, so stratou rovných 8 desatín. Ona naopak jazdu rozbehla menej dravo, ale svoje tempo dokázala vystupňovať. "Šieste miesto je po prvom kole dobré, ale celá tá jazda nebola úplne moja. Trochu som chorá a necítila som úplnú istotu. Telo nie je stopercentne fit. Uvidíme, ako sa s tým vyrovnám v druhom kole, ale samozrejme, že chcem zaútočiť na pódiové priečky," zdôraznila Vlhová.



V druhom kole Velez-Zuzulová opäť začala svižne, po úvodnom medzičase zvýšila svoj náskok pred dovtedy prvou Rakúšankou Carmen Thalmannovou o polovicu, no v spodnej pasáži opäť stratila. Chyba sa stala v nájazde do strminy v prelome, keď sa jej lyže pri zahranení dostali do výmoľu a jej oblúk hlbšie pod bránku. "Hore to bolo opäť dobré a dole zase horšie. Chyby k tomu patria, ale potom sa s tým už nedá nič urobiť, lebo tie najlepšie dievčatá idú rýchlo a bez chýb a tak ich nemožno predstihnúť," povedal pre TASR trochu sklamaná Zuzulová.

Zase raz jeden z tych nie najlepsich dni rok 2016 bude lepsi !!!!A gratulujem Peti k dalsiemu podiu !!

Posted by Veronika Velez-Zuzulova on Dienstag, 29. Dezember 2015


Naopak, šťastím po 2. kole žiaril Vlhovej tréner Ivan Iľanovský: "Teraz sa nám darí, dúfajme, že to vydrží celú sezónu. Aj minulý rok mala Petra dobré výsledky, ale medzitým sa naučila pretekať. Takže sa tam usádza." Jeho zverenka predviedla takmer bezchybnú jazdu, plnú dynamiky a nebojácnych nájazdov priamo do žrdí. Dosiahla druhé pódiové umiestnenie v kariére SP, tretie v prvej desiatke a pre TASR konštatovala: "Išla som naplno, snažila som sa nevnímať, že som trochu oslabená nádchou a vyšlo to. Verím, že sa mne i Veronike bude dariť aj ďalej. Naučila som sa ísť stabilne dobre dve jazdy a hlavne naplno, lebo v tejto konkurencii Svetového pohára sa neoplatí ísť na istotu. S vekom rastie aj môj rozum a mám iné myslenie ako dva roky dozadu."

Vlhová na tlačovej konferencii tlmočila svoje tajomstvo úspechu ako kombináciu vôle, tvrdej práce a trpezlivosti. Tvrdí, že všetko sa snaží robiť postupnými krokmi, ale zdá sa, že tie rebríčkové majú míľové parametre. Mladá Slovenka bola na začiatku sezóny ešte vo štvrtej desiatke štartovej listiny SP, v utorok sa opäť posunula z 15. na 10. priečku. Ak bude pokračovať v úspechoch, ešte v tejto sezóne by ju pred slalomovými súťažami žrebovali v skupine 1-7, v ktorej je Velez-Zuzulová momentálne na 4. pozícii.



Slovensko má definitívne dve superslalomárky

Niet viac pochýb, Slovensko má v súčasnosti dve superslalomárky, ktoré štatisticky i lyžiarskymi reáliami patria do najužšej svetovej špičky. Už niet dôvodu hľadať v v aspenskom zrodení slalomovej hviezdičky a v nálete kométy na Aare Petry Vlhovej šťastné okolnosti. A status Veroniky Zuzulovej vo Svetovom pohári - jeden výpadok, jedno druhé a dve šiesta miesta - hovoria tiež jasnou rečou, podporenou neskrývanými ambíciami.

Keď skúsená Velez-Zuzulová prišla v utorok do cieľa 2. kola slalomu v rakúskom Lienzi, netvárila sa nadšene. Keď ju o pár minút súperky definitívne obrali o možnosť pódiového umiestnenia, sklamanie v jej tvári bolo evidentné. Napriek tomu, že sa napokon posunula z 8. na 6. priečku. Veronika chce byť stále na stupňoch, ba čo viac, chce po čase a sérii druhých či tretích miest opäť vyhrať. V utorok mohla presne po troch rokoch zažiť medzisviatočný triumf v slalome Svetového pohára. Pred sezónou netajila zálusk na malý glóbus za slalom SP. Teraz vie, že najmä Švédka Frida Hansdotterová, neskutočne konštantná pretekárka, jej trochu uniká. "Snažím sa až takto detailne na to nemyslieť. Musím sa sústrediť na každé preteky osobitne a tak to bude až do konca," konštatovala pre TASR.



Tie nasledujúce budú presunuté termínovo o dva dni na 5. januára a zo Záhrebu do Santa Cateriny. Potom je ešte na programe dostatok slalomov na naháňanie celozimných trofejí. Z desiatich slalomov sa ten posledný riadny uskutoční v Jasnej, po ňom je na rade iba finálový v redukovanom štartovom poli. Nízke Tatry sa majú na čo tešiť, lebo k tej najlepšej "zuzulovskej" tradícii sa pripojila dievčina z ich úpätia. Iba 20-ročná Peťa Vlhová "začala viac rozmýšľať ako profesionál, uvedomila si niektoré veci, dospieva", tvrdí o nej tréner Ivan Iľanovský. Dodáva, že keď chce niečo dosiahnuť, musí na sebe denne pracovať, potom to príde.

TASR zaujímalo, ako sa podarilo Petre nájsť cestu na bezproblémové zdolávanie strmých previsov, zradných pre vnútornú lyžu, či široké výjazdy z línie hlbšie pod optimálny oblúk. "Peťa je technicky výborne vybavená. Poctivo pracujeme na doťahovaní detailov, sme piaty rok spolu a funguje to."

Samotná Petra tiež cíti istotu v alpskej disciplíne, ktorá je známa najväčším rizikom na výpadky. "Špicare", či pády na vnútornú lyžu hrozia v každom oblúku. "Je to v tom mentálnom, ale aj v technike. Mne to zatiaľ vychádza, ale samozrejme, aj ja môžem napríklad spadnúť na vnútornú...., zatiaľ ťahám úspešnú šnúru, uvidíme, čo prinesú ďalšie sveťáky.".

Vlhová v stredu navštívi doktora, ktorý jej pozrie boľavé koleno, do Nového roka si prelieči aj nádchu a užije si trochu rodinu. Lebo už 2. januára mieri do talianskej Santa Cateriny.



výsledky slalomu SP žien v Lienzi:

1. Frida Hansdotterová (Švéd.) 1:47,02 (52,91-54,11),
2. Wendy Holdenerová (Švajč.) +0,07 (53,02-54,07),
3. Petra VLHOVÁ (SR) +0,43 (53,71-53,74),
4. Carmen Thalmannová (Rak.) +0,78,
5. Šárka Strachová (ČR) +0,94,
6. Veronika VELEZ ZUZULOVÁ (SR) +1,06 (53,84-54,24),
7. Dominique Gisinová (Švajč.) +1,12,
8. Irene Curtoniová (Tal.) +1,44,
9. Katharina Truppeová (Rak.) +1,60,
10. Marie-Michele Gagnonová (Kan.) +1,73

Celkové poradie v SP (po 14 súťažiach):
1. Lara Gutová (Švajč.) 658,
2. Lindsey Vonnová (USA) 500,
3. Hansdotterová 476,
4. Eva-Maria Bremová (Rak.) 377,
5. Viktoria Rebensburgová (Nem.) 324,
6. Tina Weiratherová (Licht.) 314
...
13. VLHOVÁ 220,
19. VELEZ-ZUZULOVÁ 160


Priebežné poradie v slalome (4):
1. Hansdotterová 320,
2. VLHOVÁ 220,
3. Mikaela Shiffrinová (USA) 200,
4. Strachová 191,
5. Holdenerová 172,
6. VELEZ-ZUZULOVÁ 160