Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia ZOH 2018

ZOH: Nór Klaebo triumfoval v šprinte klasicky

Nórsky bežec na lyžiach Johannes Hösflot Klaebo sa teší po zisku zlatej medaily v šprinte klasickou technikou na ZOH v Pjongčangu 13. februára 2018. Foto: TASR/AP

Vo finále triumfoval pred Talianom Federicom Pellegrinom a Olympijským športovcom z Ruska Alexandrom Boľšunovom.

Pjongčang 13. februára (TASR) - Nórsky bežec na lyžiach Johannes Hösflot Klaebo získal zlatú medailu v šprinte klasickou technikou na ZOH v Pjongčangu. Vo finále triumfoval časom 3:05,75 min pred Talianom Federicom Pellegrinom (+1,34) a Olympijským športovcom z Ruska Alexandrom Boľšunovom (+1,36).

Slovenský reprezentant Peter Mlynár postupom z kvalifikácie do štvrťfinále dosiahol nejprenikavejší výsledok v kariére a celkovo obsadil 23. priečku. Jeho krajania Andrej Segeč a Miroslav Šulek nepostúpili z kvalifikácie.

Líder priebežného poradia Svetového pohára Klaebo vo finále potvrdil úlohu jedného z topfavoritov. V stúpaní približne v polovici 1381 m dlhej trate zaútočil a vzdialil sa od prenasledovateľov. Náskok si udržal až do cieľa. "Na posledné stúpanie som myslel od začiatku. Chcel som ísť rýchlo počas celých pretekov a získať náskok v tom rozhodujúcom kopci. Keď sa mi to podarilo, bolo to skvelé. Je to pre mňa veľké víťazstvo a cítim sa veľmi dobre," povedal pre akreditované médiá Klaebo, ktorý sa vo veku 21 rokov stal najmladším olympijským šampiónom v mužskom behu na lyžiach v histórii. Doteraz bol rekordérom Švéd Gunde Sven, ktorý vo veku 22 rokov vyhral 15 km na ZOH 1984 v Sarajeve. Súboj o striebro bol dramatický, dve stotiny sekundy ho rozhodli v prospech Pellegrina pred Boľšunovom.

Mlynár v šprinte pozitívne prekvapil. Hoci nepatril medzi vážnych adeptov na prienik medzi elitnú tridsiatku, kvalifikácia mu vyšla nad očakávanie. Po príchode do cieľa vytlačil z postupovej priečky známeho Kanaďana Alexa Harveyho a v eliminácii obsadil 25. pozíciu.

"Toto je pre mňa veľká vec, lebo nepostupujem pravidelne. V podstate sa mi to doteraz podarilo iba jediný raz a čakal som sedem rokov. Mal som špičkovo pripravené lyže, cítil som sa dobre, a keď mi v polovici trate chalani hlásili, že som na hrane postupu, dal som do toho všetko. Pre mňa je toto jedno veľké zadosťučinenie za tie roky. Keď sa pozriem na súperov v mojom štvrťfinále, všetci sú špecialisti šprintéri, ktorí majú svoje ambície. Poznáme sa veľmi dobre, sú v podstate moji rovesníci, urobím, čo sa ešte dá," vravel ešte pred štvrťfinále Mlynár.

Vo štvrtom štvrťfinále potom skončil na piatom mieste a do semifinále sa neprebojoval. V rezorte Alpensia neodštartoval ideálne, ale na prvom stúpaní sa z poslednej šiestej priečky posunul na štvrtú a dlho bol v hre o postup. V druhej polovici trate sa ale vpredu osamostatnili favoriti a slovenský reprezentant dobehol napokon na piatom mieste časom 3:15,77 min, so stratou siedmich sekúnd na víťazného Švéda Oskara Svenssona. Z každého z piatich štvrťfinále postúpili ďalej najlepší dvaja a ďalší dvaja ich doplnili na základe času. Práve z Mlynárovho behu postúpili aj tretí Kanaďan Len Valjas a štvrtý Alexander Panžinskij (OŠR).

"Zaspal som na štarte, bol som jednoznačne posledný zo všetkých, no priebeh štvrťfinále to vôbec neovplynilo. Stratu som stiahol do 50, 60 metrov a zaradil som sa na tretie miesto. Z hlavného kopca som sa spúšťal na štvrtom mieste, celý som ho na ňom aj absolvoval. To bol môj zámer, aby som zostal v kontakte. Kanaďan mal viac síl, silnejšie sa odrážal, nebolo to lyžami, tie som mal vynikajúco pripravené. Bol lepší, takže mi patrí piate miesto, myslím si, že zaslúžene."

Na predchádzajúcich ZOH skončil Mlynár v obľúbenom šprinte ďaleko za postupovými priečkami - v Soči 2014 na 66. mieste a o štyri roky predtým vo Vancouveri na 57. priečke. V tejto sezóne bol v pretekoch Svetového pohára najlepšie na 45. mieste v šprinte v Planici. Jediný raz sa výraznejšie presadil ešte v decembri 2011, keď v rámci Tour de Ski v Oberstdorfe skončil na 18. mieste v šprinte.

Šprint klasickou technikou - muži:

Johannes Hösflot Klaebo (Nór.) 3:05,75 min, 2. Federico Pellegrino (Tal.) +1,34, 3. Alexander Boľšunov (OŠR) +1,36, 4. Paal Golberg (Nór.) +3,81, 5. Oskar Svensson (Švéd.) +7,73, 6. Ristomatti Hakola (Fín.) +20,72, v semifinále: 7. Len Valjas (Kan.), 8. Emil Iversen (Nór.) 3:14,09, 9. Teodor Peterson (Švéd.), 10. Martti Jylhä (Fín.),... vo štvrťfinále: 23. Peter MLYNÁR, v kvalifikácii: 57. Andrej SEGEČ, 62. Miroslav ŠULEK (všetci SR)