Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia ZOH 2018

ZOH: Severské derby pre Švédov, zdolali Fínov

Ilustračný záber. Foto: TASR/AP

Hokejisti Švédska zvíťazili v treťom zápase v C-skupine na ZOH 3:1.

Pjongčang 18. februára (TASR) - Hokejisti Švédska zvíťazili vo svojom treťom zápase v C-skupine na ZOH v Pjongčangu nad Fínskom 3:1 a ako víťazi skupiny postúpili priamo do štvrťfinále.

Na Fínov čaká kvalifikácia o postup medzi najlepších osem tímov, ako najlepší druhý tím si priamy postup napokon vybojovali Kanaďania po výhre 4:0 nad Kórejskou republikou.

C-skupina:

Švédsko - Fínsko 3:1 (1:0, 0:1, 2:0)

Góly: 15. Lander (Omark, Fasth), 49. Zackrisson, 60. Möller (Omark) – 22. Kemppainen. Rozhodovali: Gouin (Kan.), Jeřábek (ČR) – Kaderli (Švaj.), Kohlmüller (Nem.), vylúčení: 5:7 na 2 min., presilovky: 1:0, oslabenia: 0:0, 3861 divákov.

zostavy:

Švédsko: Fasth - Gustafsson, Ahnelöv, Kronwall, Bertilsson, Wikstrand, Fransson, Hersley – Lindström, Lindholm, Möller – Pettersson, Lundqvist, Axelsson – Everberg, Lander, Omark – Zackrisson, Bergström, Stalberg – Norman

Fínsko:
Koskinen – Kivistö, Lepistö, Hietanen, Koivisto, Heiskanen, Ohtamaa, Kukkonen – Junttila, Kemppainen, Hartikainen – Tolvanen, Kontiola, Peltola – Lajunen, Pyörälä, Manninen – Enlund, Koskiranta, Osala – Savinainen


Od začiatku ponúklo severské derby zaujímavý hokej s množstvom šancí na oboch stranách. Herne mali o niečo viac navrch Švédi, ako prvý však musel zasahovať ich brankár Fasth. V 11. minúte strelil gól Lindholm, ale po konzultácii s videorozhodcom ho arbitri pre hru s vysokou hokejkou neuznali. V 15. minúte sa už ale "tri korunky" radovali po zásahu Antona Landera. Fíni mali skvelý vstup do druhej tretiny, v 22. minúte sa im vďaka Joonasovi Kemppainenovi podarilo vyrovnať. Fíni od tohto momentu ožili a boli nebezpečnejší. Ich šance však skončili na pozornom Fasthovi. V tretej tretine najskôr nevyužili Fíni presilovku a v 49. minúte prišiel trest z hokejky Patrika Zackrissona. Ten sa presadil pred Koskinenom po dorážke a rozhodol o víťazovi C-skupiny. Fíni mali v závere tlak, ale vyrovnať sa im nepodarilo ani v power play. Štyri sekundy pred koncom naopak spečatil výhru Švédov do prázdnej bránky Oscar Möller.

tabuľka C-skupiny:

1. Švédsko 3 3 0 0 0 8:1 9

2. Fínsko 3 2 0 1 0 11:6 6

3. Nemecko 3 0 1 0 2 4:7 2

4. Nórsko 3 0 0 1 2 2:11 1